Home Geen categorie Stresstest voor de dreumes

Stresstest voor de dreumes

0

Kinderen van 1 en 2 jaar al testen op stress door het meten van  Cortisol, een hormoon geproduceerd als gevolg van stress. Dat is veel beter dan het weghalen van alle prestatiedruk!

Middels homeopathie kan u al in een vroeg stadium proberen uw kind te beschermen tegen deze prestatiedruk. Wilt u meer weten? Maakt u dan een een afspraak bij een homeopaat bij u in de buurt (praktijkzoeker).

Artikel uit de Tubantia van 15 november 2018 (link).

Meting van overbelasting

Kinderen van 1 en 2 jaar oud moeten al worden getest op stress. Dat om problemen op latere leeftijd te voorkomen.

ELLEN VAN GAALEN

Kinderen die in hun eerste levensjaren last hebben van chronische stress, hebben als ze ouder worden grotere kans op gezondheidsklachten, zoals een burn-out. “We leven op een tijdbom”, stelt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

Het centrum wil het stresshormoon opsporen bij kinderen onder de 3 jaar om eerder te kunnen ingrijpen. “Je kunt cortisol meten, een stresshormoon, bijvoorbeeld via het haar. Dat zouden we bij kleine kinderen naast het meten van de lengte en het gewicht moeten gaan doen”, aldus NCJ-adviseur Frans Pijpers. Ook in de beginnende pubertijd zou een meetmoment moeten komen. Pijpers: “Soms weet je niet dat je stress hebt. Als we dat via een meting weten, kunnen we eerder kijken hoe we dat kunnen oplossen.”

Studenten gaan gebukt onder burn-outs en ook kinderen ervaren vaker hoge druk. Volgens het NCJ zijn veel van die klachten terug te leiden naar de eerste duizend dagen van hun jonge leven, gerekend vanaf het begin van de zwangerschap. Als kinderen in die periode, waarin de hersenen zich snel ontwikkelen, te veel stress ervaren, zijn ze ook op latere leeftijd vatbaarder voor stressgerelateerde klachten zoals burn-out, depressie en hart- en vaatziekten.

Voor het NCJ reden om het hoog op de agenda te plaatsen. ,,Het probleem is veel groter dan we dachten. Chronische stress in cruciale fases van het jonge leven werkt door tot op volwassen leeftijd”, weet adviseur Pijpers. Stress bij zulke jonge kinderen kan allerlei oorzaken hebben: van armoede tot een drukke thuissituatie met werkende ouders.

Het NCJ onderzocht de afgelopen maanden wat er al bekend is over chronische stress bij kinderen. Daaruit blijkt dat naast de eerste duizend dagen ook de adolescentie, overgangsperiode tussen puberteit en volwassenheid, cruciaal is. Het zijn allemaal fases waarin de hersenen zich ontwikkelen en stress een blijvende impact kan hebben.

Volgens het NCJ worstelen ook kinderen in andere leeftijdscategorieën met chronische stress, met name nu de maatschappelijke prestatiedruk groot is en kinderen veel prikkels binnenkrijgen door de digitale ontwikkelingen.

Reacties

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here