Home Situatie in Nederland Twee maten in de wetenschap

Twee maten in de wetenschap

Twee maten in de wetenschap

‘Homeopathische verdunningen?
Ach, daar zit toch niets meer in! Dat kan niet werken!
Niettemin … we verbieden het!’

Publicatieregels

Maat 1

Sinds 1 januari 2013 mogen de homeopathie en andere alternatieve geneeswijzen alleen nog op internet over producten publiceren wanneer de effectiviteit van die producten wetenschappelijk is aangetoond. Voor vermelding van zo’n product op de website moet toestemming worden gevraagd aan de Voedsel- en Warenautoriteit (NWA).

Maat 2

Er zijn tal van reguliere producten waarvan de werking evenmin wetenschappelijk is aangetoond, bijvoorbeeld Bisolvon en Bisoviral. Over deze producten mag vrij gepubliceerd worden, daarvoor mag reclame gemaakt worden. En ook nog eens zonder toestemming van de Voedsel- en Warenautoriteit.

Wetenschappelijk bewezen

Maat 1

De overheid hanteert als uitgangspunt dat een therapie wetenschappelijk bewezen – ‘evidence based’ – moet zijn. Anders wordt deze therapie niet erkend en komt zij niet voor vergoeding in aanmerking. Daarbij refereert de overheid steevast aan de reguliere geneeskunde. In de reguliere geneeskunde is de term ‘evidence based’ mede daardoor al jarenlang het gehanteerde paradigma. Van de CAM-geneeswijzen zegt de overheid dat zij niet ‘evidence based’ zijn. Op grond daarvan wil de overheid zich er niet verder in oriënteren.

Maat 2

Onderzoek van prof. dr. Yvo Smulders van de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft zonneklaar aangetoond, dat slechts 1 op de 120 patiënten op wetenschappelijke basis behandeld wordt. De reguliere geneeskunde is in de verste verte dus niet te kwalificeren als ‘evidence based’. Zij voldoet hiermee niet aan de criteria die zijzelf en de overheid hanteren. Maar de overheid sluit haar ogen voor het onderzoek van prof. dr. Yvo Smulders. De patiënt is opnieuw de dupe van de twee maten.

Bekijk hieronder de video ‘Het Evidencebeest’ van prof. dr. Yvo Smulders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here