Home natuurlijk-anders Antidepressiva veranderen de hersenen direct

Antidepressiva veranderen de hersenen direct

0
Antidepressiva veranderen de hersenen direct

Een enkele dosis antidepressiva is genoeg om grote veranderingen in de hersenstructuur te weeg te brengen. Het effect is al na drie uur zichtbaar. Dat stellen onderzoekers van het Max Planck Institute for Human Coginitive and Brain Sciences, meldt Nu.nl.

Als depressie een gevolg, of tenminste gerelateerd is aan verschillende functies in de hersenen dan hoeven we niet vreemd staan te kijken als die stoffen die de depressies moeten beïnvloeden ook een effect hebben op het onderliggende functioneren van het hersenweefsel. Dat deze stoffen al binnen 3 uur veranderingen in de hersenstructuur kunnen bewerkstelligen is schokkend te noemen. Wat te doen wanneer deze structurele veranderingen onomkeerbaar blijken te zijn en de patiënt als bijwerking van de antidepressiva suïcidaal blijkt te zijn geworden?

Het kan natuurlijk anders

Een depressie komt immer niet uit de lucht vallen en een verstoord hersen functioneren evenmin. Is het daarom niet veel verstandiger om de oorzaken van het disfunctioneren op te zoeken die aan het ontstaan van de depressie ten grondslag liggen? Ook al moeten we daarvoor ‘out of the box’ denken en niet volgend de gebruikelijke methodes de patiënt drogeren met zware medicatie die allerlei (blijvende?)  bijwerkingen met zich mee brengen? Er zijn veel natuurlijke mogelijkheden de depressie te lijf te gaan zonder blijvende negatieve bijwerkingen.  Het kan natuurlijk anders!

Onze hersenen hebben naar we aannemen te maken met ons zelfbewustzijn, onze keuzes en identiteit. Met toxische medicijnen ingrijpen in de eigen identiteitsbeleving van mensen lijkt op zijn minst discutabel te noemen.

Reacties

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here