Home natuurlijk-anders Radar Extra: Marktwerking in de zorg

Radar Extra: Marktwerking in de zorg

0
Radar Extra: Marktwerking in de zorg

Presentatrice Antoinette Hertsenberg maakt in Radar Extra de balans op. Wat heeft het nieuwe zorgstelsel ons gebracht? Zijn de hoge verwachtingen van het stelsel uitgekomen? En is de zorg effectiever en kwalitatief beter geworden?

Radar Extra laat opvallende bevindingen zien, bijvoorbeeld hoe marktprikkels en het declaratiesysteem met de dbc-codes artsen en ziekenhuizen aanzetten tot onnodige onderzoeken en behandelingen. Ziekenhuizen worden in het nieuwe zorgstelsel geacht winst te maken en zijn afhankelijk van de ‘productie’ die gedraaid wordt. In de medische sector wordt soms wel gesproken over ‘productietenten’ als het over ziekenhuizen gaat. Een overstap naar een ander ziekenhuis betekent bijvoorbeeld vaak dat de patiënten opnieuw dezelfde onderzoeken moeten ondergaan, terwijl dit lang niet altijd nodig is.

Antoinette wil weten hoe specialisten en bestuurders denken over de weeffouten en de financiële prikkels in het huidige systeem. Welke stappen moet er genomen worden om de zorg te verbeteren?

Uitzendingen terugkijken

Je kunt via onderstaande links de uitzendingen terugkijken.

Deel 1 (09-05-2016) »

Deel 2 (16-05-2016) »

Reacties

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here