Psychiatrische patiënt overlijdt eerder door leefstijl en medicatie

0
52
Mensen met ernstige psychische aandoeningen (EPA) leven veel korter dan doorsnee patiënten in een huisartsenpraktijk. Hun levensverwachting ligt 20 tot 25 jaar lager, door hun leefstijl en medicatie. Dat blijkt uit verschillende studies.
Tubantia, 24 december 2018: link

GGZ-instelling Pro Persona en de Arnhemse huisartsenorganisatie Onze Huisartsen hameren op het belang van een goede samenwerking tussen de GGZ en huisartsen.

Dat EPA-patiënten eerder overlijden, heeft vooral te maken met het langdurig gebruik van (zware) medicatie om psychoses, schizofrenie, bipolaire stoornissen, gedrags- en persoonlijkheidsstoornissen onder controle te houden. ,,Wij hebben het niet over patiënten met een depressie, tenzij die depressies vaker en sneller achter elkaar voorkomen”, zegt Esther Klopper, psychiater bij Pro Persona.

Bijna 70 procent van mensen met een psychische stoornis heeft mede door medicijngebruik problemen als diabetes, longaandoeningen en hart- en vaatziekten. Maar er is ook sprake van andere oorzaken.

De psychische aandoeningen die vaak uitmonden in ernstige psychiatrische stoornissen gaan bij EPA-patiënten in veel gevallen gepaard met een ongezonde leefstijl. ,,Ze zijn vaak moeilijk in beweging te brengen. Deze mensen moet je stimuleren om van de bank af te komen”, zegt huisarts Noor Pelger.

Dat heeft weer een slechtere fysieke gezondheid tot gevolg. Mensen worden lusteloos, eten slecht, bewegen niet of nauwelijks of roken veel. Door de psychische problemen kunnen de mensen minder goed voor zichzelf zorgen.

Dit alles leidt ertoe dat de aandacht voor EPA-patiënten in de Arnhemse huisartsenpraktijken de laatste jaren fors is toegenomen. Mede doordat patiënten eerder uit een GGZ-instelling worden ontslagen, krijgen huisartsen ook meer met hen te maken.

Maar ook Pro Persona blijft niet stil zitten. Binnen de GGZ-instelling is de aandacht voor de lichamelijke klachten toegenomen. ,,Een patiënt van ons klaagt keer op keer over pijn in de rug. Die is volgens hem veroorzaakt doordat groene mannetjes bij hem van alles in zijn lichaam hebben geïmplanteerd”, zegt Klopper.

,,Maar stel dat er nu een ontsteking ontstaat en hij weer klaagt. Dan kun je denken: daar heb je hem weer. Waardoor de ontsteking over het hoofd wordt gezien met alle gevolgen van dien. Daar zijn we steeds alerter op geworden.”

Reacties

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here