Werking acupunctuur bij de ziekte van Parkinson belicht

0
566

Bij de ziekte van Parkinson degenereren zenuwcellen langzaam. Deze neurodegeneratie wordt veroorzaakt door de stapeling van het eiwit alfa-synucleïne in de substantia nigra. De substantia nigra is een groep neuronen die een rol spelen bij het opstarten van een vloeiende beweging. Uit recent dieronderzoek blijkt dat acupunctuur deze pathologische stapeling van alfa-synucleïne vertraagt, waardoor de neurologische schade wordt geremd.

De symptomen van parkinson komen langzaam op en worden naarmate de ziekte vordert ernstiger. In de beginfase van de ziekte bestaan de voornaamste symptomen uit schudden, spasmen, traagheid in beweging en moeite met lopen. Daarnaast kunnen ook gedrags- en cognitieve problemen voorkomen. In latere stadia is er een verhoogde kans op dementie. Ruim een derde van de parkinsonpatiënten lijdt aan depressie.

De werking van acupunctuur bij de ziekte van Parkinson komt op meerdere manieren tot stand. Acupunctuur remt niet alleen de stapeling van alfa-synucleïne, maar zorgt ook voor een betere overleving van dopaminerge neuronen, zo blijkt uit eerder dierproefonderzoek. Bij parkinson ontstaat een tekort aan dopamine onder meer door de schade aan de substantia nigra.

Uit klinisch onderzoek blijkt dat met acupunctuur de verschillende symptomen van parkinson kunnen worden behandeld. De behandeling kan positieve effecten hebben bij stijfheid van spieren, bewegingsmoeilijkheden, pijnen, alsook bij psychische klachten, zo meldt de Parkinson Vereniging Nederland.

Bronvermelding:

Tags:Acupunctuurneurodegeneratie

Reacties

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here