Home Nieuws Glutathiondepletie, paracetamol en COVID-19

Glutathiondepletie, paracetamol en COVID-19

0

Nieuwe onderzoeksdata wijzen uit dat glutathiondepletie mogelijk een rol speelt bij de exacerbatie van COVID-19. Omdat paracetamol de glutathionvoorraad van het lichaam kan verminderen, rijst de vraag in hoeverre gebruik van paracetamol door risicogroepen bij milde COVID-19-symptomen ongunstig is.

Tussen april en mei 2020 zijn verschillende studies gepubliceerd die wijzen op een rol voor glutathion (GSH) in de pathogenese van COVID-19. Een cellulair glutathiontekort leidt tot een verminderde werking van het lichaamseigen antioxidantsysteem wat zou kunnen leiden tot een verminderde capaciteit om SARS-CoV-2 (het coronavirus) op te ruimen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat mensen met polymorfismen in het glutathion S-transferase T1-gen een verhoogd risico hebben op exacerbatie van COVID-19.

Risicofactoren voor een ernstige SARS-CoV-2-infectie zijn onder andere oudere leeftijd, comorbiditeiten en roken, welke alle gekarakteriseerd worden door een lage antioxidantcapaciteit en hoge ratio reactive oxygen species/GSH. Een lage glutathionstatus zou daarom een rol kunnen spelen bij de verergering van COVID-19. In dit licht is het interessant om te kijken naar het gebruik van paracetamol bij milde COVID-19-symptomen, omdat gebruik van paracetamol kan leiden tot glutathiondepletie.

Paracetamol en zijn metabolieten zijn in staat om de glutathionvoorraad van het lichaam te verlagen. Klinische studies met gezonde vrijwilligers laten zien dat plasma-GSH en -antioxidantcapaciteit significant dalen na eenmalige inname van twee gram paracetamol of als gedurende twee weken een therapeutische dosis paracetamol wordt gebruikt. Verschillende factoren, zoals een dysbiose in het darmmicrobioom, kunnen deze effecten mogelijk versterken.

Ondanks dat er geen direct klinisch bewijs is voor de rol van paracetamol bij de exacerbatie van COVID-19, denken wetenschappers dat gebruik van paracetamol bij milde COVID-19 mogelijk risicovoller is dan tot nu toe gedacht. Met name voor risicogroepen waarbij een lage glutathionstatus valt te verwachten. Vervolgonderzoek moet hier meer duidelijkheid over geven.

Broin: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5222

Reacties

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here