Monsanto moet kankerpatiënt 289 miljoen dollar schadevergoeding betalen

0
498
https://www.nu.nl/economie/5409002/monsanto-moet-kankerpatient-289-miljoen-dollar-schadevergoeding-betalen.html

Chemiebedrijf Monsanto moet een schadevergoeding betalen van 289 miljoen dollar (253 miljoen euro) aan een man die voor de rechter verklaarde dat hij kanker heeft gekregen van het glyfosaathoudende middel Roundup.

Dewayne Johnson, een voormalig conciërge in de buurt van San Francisco, stelt dat hij terminaal ziek is geworden door het gebruik van de onkruidverdelger Roundup. Zijn advocaat had tijdens de zitting erop aangedrongen om Monsanto te straffen met een uitspraak die “daadwerkelijk de wereld verandert”.

Een jury in de Amerikaanse staat Californië ging daarin mee en legde de miljoenen schadevergoeding op. Monsanto heeft al aangegeven in hoger beroep te gaan.

De 46-jarige Johnson gebruikte Roundup dertig keer per jaar. Volgens zijn advocaat was Monsanto op de hoogte van het risico op kanker, maar hield het bedrijf die informatie bewust achter. Het bedrijf beweert dat niet kan worden vastgesteld dat de kanker is veroorzaakt door het bestrijdingsmiddel.

Johnsons zaak werd versneld behandeld vanwege zijn gezondheid. Hij lijdt aan een zeldzame vorm van lymfklierkanker. Artsen stellen dat hij niet lang meer te leven heeft.

 

Vergunning voor glyfosaat met vijf jaar verlengd in EU

De rechtszaak van Johnson was de eerste rond het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Tegen Monsanto lopen nog duizenden soortgelijke zaken.

Ook in europa ligt het gebruik van glyfosaat onder vuur. De Europese Unie besloot vorig jaar de vergunning van het mogelijk kankerverwekkende middel met vijf jaar te verlengen. Dat besluit is mede gebaseerd op het oordeel van de Europese voedselveiligheidwaakhond EFSA dat het middel niet kankerverwekkend zou zijn.

Bron: Nu.nl

Reacties

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here