Home Nieuws Meer dan de helft van alle hartaanvallen wordt nooit gedetecteerd.

Meer dan de helft van alle hartaanvallen wordt nooit gedetecteerd.

0
Meer dan de helft van alle hartaanvallen wordt nooit gedetecteerd.
Meer dan de helft van alle hartaanvallen wordt nooit gedetecteerd

Veel mensen hebben een hartaanval zonder het te weten en overleven dit zonder medicatie.

Ongeveer 63 procent van alle hartaanvallen (myocardinfarcten, of MI’s) wordt niet opgemerkt tijdens routineonderzoeken, zo blijkt uit een recente studie. De helft van de mensen die zonder het te weten een hartaanval krijgt, leeft tien jaar later nog. Dat is ongeveer evenveel als na een hartaanval die wel werd opgepikt door een scan, zoals een elektrocardiogram of cardiovasculaire magnetische resonantie (CMR).

Een onderzoeksteam van de Amerikaanse National Institutes of Health ontdekte het fenomeen van de onopgemerkte hartaanvallen toen het de gezondheid onderzocht van 935 bejaarde patiënten, met een gemiddelde leeftijd van 76 jaar, in een zorgcentrum in Reykjavik, IJsland.

Niet-geregistreerde hartaanvallen

Door middel van een CMR-scan stelden de onderzoekers vast dat 91 mensen (10 procent) een geregistreerde hartaanval hadden gehad, maar 156 mensen (17 procent) hadden een niet-geregistreerde hartaanval gehad. De overige mensen hadden geen hartaanval gehad. ‘Dat betekent dat 63 procent (156 van de 247) van de hartaanvallen gemist werd tijdens routinematige medische onderzoeken. Niet-herkende hartaanvallen komen vaker voor dan herkende hartaanvallen,’ zegt studieteamleider Tushar Acharya.

Overlevingspercentage

Maar ongeacht of de hartaanval wel of niet gediagnosticeerd werd, was het overlevingspercentage na 10 jaar ongeveer hetzelfde: 49 procent voor een niet-herkende aanval en 51 procent voor een hartaanval die wel door artsen werd vastgesteld. Dit is opmerkelijk, aangezien een patiënt wiens hartaanval niet onderkend wordt waarschijnlijk niet de gebruikelijke medicijnen zal krijgen voorgeschreven om een toekomstige aanval te voorkomen, zoals statines, bètablokkers of ACE-remmers (angiotensine converting enzym). Bovendien is de kans groot dat deze patiënten doorgingen met een leefstijl, die had kunnen bijdragen aan de hartaanval, zoals roken, een gebrek aan lichaamsbeweging of ongezonde voeding, aldus Acharya.

Bron: Congres van de European Society of Cardiology: Cardiovascular Magnetic Resonance, Barcelona, Spain, 2 februari 2018

Bron: Medisch Dossier

Reacties

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here