Home natuurlijk-anders Lavendelolie dempt pijn via opioïdereceptoren

Lavendelolie dempt pijn via opioïdereceptoren

0

Lavandula angustifolia etherische olie (LaEO) wordt op grote schaal voor verschillende aandoeningen gebruikt in de aromatherapie. De olie heeft pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. De etherische olie bevat 65 verschillende stoffen, waarvan linalool en linalylacetaat de belangrijkste zijn.

Uit recent Braziliaans onderzoek blijkt dat de pijnstillende werking van lavendel tot stand komt via de beïnvloeding van perifere en centrale opioïde- en cannabinoïde 2-receptoren. Opiaatreceptoren spelen een belangrijke rol in de perceptie van pijn. De opiaatreceptor gaat een binding aan met bijvoorbeeld medicijnen op basis van opioïdepeptiden of opiaten. De lichaamseigen stoffen die binden met deze receptoren zijn dynorfines, enkefalines, endorfines, endomorfines en nociceptine. Ze komen vooral voor in de hersenen en worden ook aangetroffen in het ruggenmerg en het spijsverteringskanaal. In de hersenen worden de hoogste concentraties aangetroffen in het limbisch systeem, de thalamus en de gebieden die betrokken zijn bij het functioneren van organen. Lavendeloliegeur stimuleert het limbisch systeem in de aanmaak van lichaamseigen pijnstillende stoffen.

Op basis van deze bevindingen van de huidige studie blijkt dat inademing van LaEO effectief is bij de behandeling van chronische pijn.

Bronvermelding:
Donatello NN, Emer AA, Salm DC, Ludtke DD, Bordignon SASR, Ferreira JK, Salgado ASI, Venzke D, Bretanha LC, Micke GA, Martins DF. Lavandula angustifolia essential oil inhalation reduces mechanical hyperalgesia in a model of inflammatory and neuropathic pain: The involvement of opioid and cannabinoid receptors. J Neuroimmunol. 2020 Jan 10;340:577145. doi: 10.1016/j.jneuroim.2020.577145. [Epub ahead of print]Tags:aromatherapielavendel

Reacties

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here