Hersenschade kan een zwelling in de hersenen veroorzaken, ook als het om een milde hersenschudding gaat. Doordat de lymfevaten in de verdrukking komen, blokkeert deze zwelling het vermogen van de hersenen om zichzelf van schadelijke stoffen en toxines te ontdoen, zo toont nieuw onderzoek van de University of Virginia School of Medicine (UVA) aan. Lang was niet duidelijk waarom hersenletsel door trauma (TBI) zo schadelijk kan zijn en vaak tot langdurige klachten leidt, waaronder geheugenproblemen, angststoornissen, depressie, dementie en de ziekte van Alzheimer. Dit studieresultaat biedt daar inzicht in.
Pas in 2015 ontdekten onderzoekers van UVA dat ons brein ook lymfevaten bevat. Daarvoor ging men ervan uit dat deze afwezig waren in de hersenen en dat het immuunsysteem stopte bij de bloed-hersenbarrière. Sindsdien is er meer duidelijk geworden over de lymfevaten in de hersenen. Een verminderd functioneren van de lymfevaten kan bijvoorbeeld tot cognitieve achteruitgang leiden. En nu blijken ze dus ook een belangrijke rol te spelen bij hersenschade.
In deze studie werkten de onderzoekers met laboratoriummuizen, volgens hen een van de beste manieren om hersentrauma te onderzoeken. Uit het onderzoek bleek dat de lymfevaten van de muizen in de verdrukking kwamen door hersenbeschadiging, omdat de gezwollen hersenen tegen de schedel aandrukten. Dit leidde tot een ernstige en langdurige beperking van het vermogen van het brein om zichzelf te reinigen van schadelijke stoffen. Uit het onderzoek bleek dat deze beperking minstens twee weken kon duren, en dat is lang voor muizen, zo geven de onderzoekers aan.
‘We weten dat TBI een verhoogd risico geeft op langetermijnproblemen zoals dementie, ziekte van Alzheimer en chronische encefalopathie, dit is ondermeer aangetoond in de (Amerikaanse) National Football League. Hetzelfde geldt voor angststoornissen, depressie, zelfmoord’, zegt een onderzoeker. ‘De redenen waarom TBI een verhoogd risico op al deze aandoeningen geeft, is echter nog niet geheel bekend. We denken dat onze studieresultaten een mogelijk mechanisme heeft blootgelegd.’
Op termijn kunnen artsen wellicht bij patiënten vaststellen hoe het staat met hun capaciteit om schadelijke stoffen uit het brein af te voeren, verwachten de onderzoekers. Dit kan helpen om te bepalen of patiënten weer actief kunnen worden of dat zij beter langer rust kunnen nemen om het risico op aandoeningen op lange termijn zoveel mogelijk te beperken.
Bronvermelding:
Bolte, A.C. et al., Meningeal lymphatic dysfunction exacerbates traumatic brain injury pathogenesis, Nature Communications, volume 11, Article number: 4524 (2020)