Home Geen categorie Experts Gezondheidsraad kregen geld vaccinmakers

Experts Gezondheidsraad kregen geld vaccinmakers

0

Deskundigen die adviseerden over een vaccin tegen baarmoederhalskanker, hebben banden met farmaceutische bedrijven.

Medisch experts die betrokken waren bij het advies aan minister Klink om jonge meisjes preventief in te enten tegen baarmoederhalskanker, hebben onderzoeksgeld ontvangen van farmaceutische bedrijven die deze vaccins produceren.

Dit blijkt uit de belangenverklaringen die deze wetenschappers invulden voor de adviescommissie ’Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker’ van de Gezondheidsraad. Deze commissie adviseerde Klink (volksgezondheid) eind maart om het vaccin tegen baarmoederhalskanker in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen. Klink wil dat advies opvolgen.

Vier epidemiologen en een oncologisch gynaecologe uitten onlangs in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde scherpe kritiek op het advies. Volgens hen is het te vroeg om het vaccin op te nemen in het inentingsprogramma, omdat er nog te veel onzekerheden zijn over de veiligheid en de werkzaamheid. Ze vinden dat de Gezondheidsraad te snel is geweest met een positief advies.

Volgens voorzitter prof. André Knottnerus van de Gezondheidsraad is er geen reden voor twijfel over de zuiverheid van de experts. „Ik ben overtuigd van hun integriteit.”

Trouw kreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur kopieën van de belangenverklaringen, die de leden van de commissie invulden. Commissieleden kunnen worden afgewezen bij belangenverstrengeling, of de schijn ervan. Het bezit van aandelen in een farmaceutisch bedrijf of een directe financiële relatie met een fabrikant, zoals een adviseurschap, kunnen redenen zijn om een expert niet te benoemen.

Prof. dr. Cees Melief, hoogleraar immunohematologie in Leiden, werd benoemd tot stemgerechtigd lid van de adviescommissie, hoewel hij oprichter en deeltijdwerknemer is van een bedrijf in Bilthoven (ISA Pharmaceuticals). Dat richt zich onder meer op de behandeling van kankers die worden veroorzaakt door de virussen die ook een rol spelen bij baarmoederhalskanker.

Op zijn formulier schreef Melief dat hij ’zonder belangenconflict’ kan adviseren over de preventieve vaccins voor baarmoederhalskanker, omdat ISA Pharmaceuticals zich richt op therapeutische vaccins – voor patiënten die al kanker hebben. Maar Melief deelde gisteren in een toelichting mee dat hij hoopt dat een door ISA ontwikkeld therapeutisch kankervaccin, uiteindelijk ook preventief zal blijken te werken.

Melief weerspreekt dat hij een belang had bij een positief advies voor preventieve vaccinatie. „Ons vaccin is nog niet getest. Dat kan nog wel acht jaar duren. Als ons vaccin ook preventief werkt, zou ik de eerste zijn om me terug te trekken.”

Bij vier andere deskundigen leidden financiële relaties met de industrie ertoe dat zij niet als lid, maar als adviseur werden benoemd. Zij mochten wel meepraten in de commissie, maar hadden geen stemrecht. Dr. M. van Ballegooien, arts epidemioloog van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en prof. Chris Meijer, hoogleraar pathologie aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam, werden adviseur omdat zij geld ontvingen van vaccinfabrikant GlaxoSmithKline (GSK) voor studies naar de kosten en de opzet van preventieve vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Volgens Meijer en Knottnerus heeft GSK geen enkele bemoeienis gehad met die studies.

De moleculair bioloog dr. W. Quint, eigenaar van diagnostisch laboratorium DDL in Voorburg, werd ook als adviseur benoemd omdat hij wetenschappelijk onderzoek doet voor onder meer GSK en andere farmaceutische firma’s.

bron: https://www.trouw.nl/home/experts-gezondheidsraad-kregen-geld-vaccinmakers~a2bb03c1

Reacties

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here