Een op tien Amerikanen heeft een voedselallergie

0

Een bevraging van 40.000 Amerikaanse mannen en vrouwen vond dat bijna een op vijf Amerikanen van zichzelf beweert aan een voedselallergie te lijden. Bij 10% van de ondervraagden, de helft van die groep dus, komen de symptomen goed overeen met een IgE-gemedieerde allergie en is er dus vermoedelijk echt sprake van een voedselallergie. Dan nog gaat het om 26 miljoen volwassenen.

Belangrijke boosdoeners zijn schaal- en schelpdieren (2,9%), melk (1,9%), pinda (1,8%), andere noten (1,2%), vis (0,9%), ei, tarwe, soja en sesam (0,2%). Allergie voor sesam lijkt de meest gevaarlijke reacties uit te lokken.

Een opmerkelijke vaststelling is dat de helft van de voedselallergielijders hun allergie pas op volwassen leeftijd hebben gekregen. Onderzoek rond voedselallergie betreft vooral kinderen en de vraag hoe ontwikkeling van voedselallergie het best vermeden kan worden, bijvoorbeeld vroegtijdige inname van potentiële allergenen bij baby’s. Ook voor volwassenen moet er dus naar strategieën gezocht worden om voedselallergie te voorkomen.

Volgens de bevraging heeft nog eens 9% last van een voedingsintolerantie die niet IgE-gemedieerd is. Wat de precieze oorzaak is van deze voedingsintolerantie blijft onbekend. Voor patiënten komt het erop aan het onderscheid tussen voedselallergie en voedingsintolerantie beter te kennen. Moet er een bepaalde voedselgroep vermeden worden, dan mag dat niet ten koste gaan van een volwaardig en gezond voedingspatroon.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/3997

Reacties

Reacties

Leave A Reply