Beperking keuzevrijheid gezondheidszorg treft zorgverzekeraars in portemonnee

0
655
Zorgverzekeraars

Informatieavonden om implicaties duidelijk te maken

Zorgverzekeraars worden geconfronteerd met een steeds duurder wordende gezondheidszorg. Knappe koppen proberen wegen te vinden om dat tij te keren. Ronduit averechts werkt de beperking van de keuzevrijheid in de gezondheidszorg die het ministerie van OCW voorstaat door een consult aan een alternatieve arts te ontmoedigen en veel zelfzorgmiddelen uit de schappen te weren. De Nederlandse Vereniging voor Klassieke Homeopathie (NVKH) en Stichting Hahnemann Homeopathie (SHH) beleggen in november drie informatieavonden om de implicaties van de voorgenomen maatregelen duidelijk te maken, voor therapeuten én voor zorgverzekeraars.

Waarom averechts?

Jaarlijks maken ruim 2 miljoen mensen gebruik van de relatief goedkope alternatieve geneeskunde. Het voorgenomen ontmoedigingsbeleid van het ministerie zal naar verwachting een nog grotere druk leggen op de veel duurdere reguliere gezondheidszorg. Dit treft zorgverzekeraars dus direct in de portemonnee. Ruimte bieden aan alternatieve therapieën in de diverse pakketten werkt daarentegen voor hen kostenbesparend, omdat patiënten geen dure behandeling hoeven te ondergaan. Op de langere termijn leidt dit tevens tot geringere kosten vanwege een dalend geneesmiddelengebruik.

Krachtig tegengeluid

Om u verder hierover te informeren en om een krachtig tegengeluid te organiseren, nodigen NVKH en SHH u uit op één van de informatieavonden: op 11 november in De Schakel te Nijkerk, op 20 november in Landstede te Zwolle of op 27 november in het Centrum voor Gezondheid en Beweging in Den Hoorn (ZH).

Reacties

Reacties