Kabinet ziet niets in verbod op ‘zelfmoordpoeders’

0

Homeopatische middelen mogen niet meer verkocht worden als er een indicatie op de verpakking staat waarvoor je het zou kunnen gebruiken. Daar is de regering erg strikt in. De reclamecode commissie weet je snel te vinden als je op een website een homeopathisch middel koppels aan een indicatie. Maar “over the counter” zelfmoordpoeders, daar doet onze regering niet moeilijk over.

 

Er komt geen verbod op middelen waarmee mensen zelfmoord kunnen plegen. Het kabinet ziet te veel praktische bezwaren om de verkoop van zogenoemde ‘zelfmoordpoeders’ te verbieden.

Volgens minister Hugo de Jonge is er een aantal redenen om niet voor een dergelijk verbod te kiezen. Zo zijn sommige stoffen die dodelijk zijn in grote hoeveelheden, dat niet in kleinere doseringen.

In sommige gevallen kan een stof dan zelfs positieve effecten hebben. Ook zijn er stoffen die wellicht dodelijk zijn, maar ook voor totaal andere doeleinden worden gebruikt.

Daarnaast zou het veel mankracht vergen om een verbod te handhaven, en bij handel via internet zou dat zelfs ”moeilijk dan wel onmogelijk” zijn.

Een verbod kan zelfs een averechts effect hebben, zo betoogt de minister. Door een verbod in te stellen geef je ”bekendheid aan deze stoffen, iets wat je juist wil voorkomen”, schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer.

Reacties

Reacties

Leave A Reply