“Crew krijgt Parkinson van insectenspray bij lange vluchten”

0
De cabinelucht in vliegtuigen kon wel eens de meest ongezonde omgeving zijn waarin je je kan begeven.
Bron: https://www.hln.be/nieuws/-crew-krijgt-parkinson-van-insectenspray-bij-lange-vluchten~a9e27127/
Indien u al eens een vlucht naar Australië genomen hebt, dan kent u de procedure. Net voor de landing Down Under spuit de crew met een insectenspray in de cabine om ongewenste beestjes te doden. Maar dit is niet zo onschuldig als het lijkt.  Stewards en stewardessen op deze langeafstandsvluchten vrezen dat ze Parkinson gekregen hebben door de chemicaliën in het insecticide. Tijdens een rechtszaak zullen ze trachten om de link tussen beide aan te tonen.

Insecticiden verstuiven in een vliegtuigcabine “is net zoals een handgranaat vol toxische stoffen in een beperkte ruimte gooien”, waarschuwen experten. Ook internationale reizigers die vaak een langeafstandsvlucht nemen, worden dus herhaaldelijk blootgesteld en lopen een verhoogd risico op Parkinson. “Je kan het vergelijken met pesticiden die in een container worden gesproeid, waar telkens dezelfde lucht wordt gerecycleerd”, aldus professor Jonathan Burdon. “Eens je het hebt ingeademd, blijft het in je lichaam circuleren.”
Brett Vollus (52), een voormalige steward met heel wat langeafstandsvluchten op de teller bij Qantas, kreeg de diagnose Parkinson, een hersenziekte waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. De symptomen zijn niet min. Geleidelijk aan worden bewegingen en alledaagse bezigheden steeds moeilijker. De tremor, het beven van lichaamsdelen, is daarbij kenmerkend.

Ziektes
Hij bereidt een rechtszaak voor tegen de Commonwealth regering, die het spuiten van de spray oplegt om de verspreiding van ziektes te voorkomen. “We spoten met dit insecticide vrijelijk in het rond telkens we landden op Australische bodem na een langeafstandsvlucht”, aldus Vollus. “Waarom werden we door overheidsinstanties nooit gewezen op de risico’s?”.

De man werkte gedurende 27 jaar als steward bij de Australische airline tot hij in mei van dit jaar werd doorverwezen naar een neuroloog toen de eerste symptomen van Parkinson hun intrede deden. En alsof dat nog niet erg genoeg was, bracht verder onderzoek eveneens een kwaadaardige hersentumor aan het licht.

“Nachtmerrie”
“De neuroloog vroeg me wat ik deed om de kost te verdienen”, doet de voormalige steward zijn verhaal. “Toen ik uitlegde dat ik in de luchtvaartsector werkte, knikte hij en zei ‘weer een nieuw slachtoffer, ik zie er al zo velen’”. De alarmbellen gingen volop rinkelen bij Vollus. Hij is ervan overtuigd dat honderden crewleden zich eveneens burgerlijke partij kunnen stellen tijdens het proces. “Het is een nachtmerrie, mijn leven is verwoest”, besluit Vollus.

De Australische regering weerlegt ondertussen dat vliegtuigpassagiers gevaar zouden lopen. “Wij houden ons aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie”, aldus een woordvoerster. Slechts negen landen, waaronder Indië en Cuba, eisen dat de insectenspray in de cabine wordt gespoten met de passgiers aan boord. Zeven andere landen, waaronder Australië en Nieuw-Zeeland, laten ondertussen toe dat de procedure plaatsvindt voor de reizigers het vliegtuig instappen op het moment dat het toestel zich nog in de hangaar bevindt. Indien dit niet gebeurd is, moet de crew zelfs tweemaal verstuiven in de cabine. Eén keer zonder passagiers aan boord en een tweede keer net voor de landing (en dus met passagiers aan boord).

Malaria
Het verstuiven van de pesticiden werd ingevoerd om te vermijden dat bepaalde ziektes die overgebracht worden door insecten zoals malaria en gele koorts hun intrede zouden doen.

Zou het niet erg bitter zijn dat een maatregel die er net gekomen is om de verspreiding van ziektes te voorkomen, net een vreselijke hersenaandoening teweegbrengt bij de uitvoerders ervan? Om nog maar te zwijgen over de mogelijke gevolgen bij de passagiers.

Reacties

Reacties

Leave A Reply